Tuesday 15 February 2011

Zakaj počnemo stvari, za katere vemo (čutimo) da niso OK?

Ljudje se dnevno srečujemo s situacijami v katerih lahko podležemo nizkim vzgibom osebnosti, kot so uveljavljanje lastne vrednosti preko zaničevanja drugih, lastno okoriščanje preko kraje drugim, uživanje trenutnih »sladkosti« za ceno zdravja….

In v večini primerov nekako čutimo ali se celo zavedamo, da početje ni OK in da bomo na koncu morali »poravnati račune« za svoja dejanja.

Pravijo da »vse se vrača vse se plača« a večina pričakuje, da se vrača v isti obliki. A se pogosto ne. Ko upravičeno pričakujemo, da bo izkoriščevalca/zaničevalca nekdo izkoristil/zaničeval spregledamo, da so omenjeni že izgubili vse prave vrednosti življenja – človeško bližino, sposobnost ljubiti/biti ljubljen, sposobnost Radosti, sposobnost Iskrenosti, sposobnost polnega doživljanja mavričnosti Življenja…vse to so že izgubili – in to je vse kar je v življenju vredno.

Velikokrat se ljudje pregrešimo v hrani in pijači. In ja vse ok, dokler ostaja v mejah normale in ob dogodkih, ki »pričakujejo« določeno gurmanstvo. Zamisliti se je potrebno, ko tak stil postane skoraj ali celo vsakdanji način življenja. Ko si ne znamo več predstavljati dneva brez pokajene cigarete, popite kave, piva, coca-cole, brez štikla mesa na krožniku, hamburgerja za obrok in grickanja čipsa ob gledanju TVja...

In ja, dolgo si lahko mečemo pesek v oči češ »saj sem ok, nič ni narobe«, a je to tako kot bi pričakovali, da bo avto bencinc vedno funkcioniral na mešanico bencina in dizla. Ne bo, verjemi.

Prej kot slej nas dohitijo posledice lastnih dejanj, naj bodo vezane na vrsto odnosov, ki jih imamo do sebe, okolice in drugih, ali vezane na odnos do dnevne rekreacije, ali vezane na odnos prehranjevanja….

In ko se zalomi se večina ne vpraša zakaj, ampak kako popravit stanje…in ker ne poznajo druge oblike se poslužijo prikritih iger medsebojnih odnosov, rekreacije v obliki obiskovanja nakupovalnih središč, prehranjevanja v obliki nepravilnih diet in odpovedovanj…vse to vodi samo v novo obliko negativnih učinkov.

Če se ti zalomi, ali pa se ti še ni in se vidiš v zapisanem, poišči nasvet od ljudi, za katere si vedno mislil, da so »čudni« ker ne pijejo in ne kadijo, so vedno nasmejani, četudi nimajo veliko, so zdravi, vitalni, se rekreirajo in imajo še vedno dovolj energije, da počnejo 1001 stvar v življenju. Ti so nosilci Resničnega načina življenja, ki daje vrednost tako posamezniku kot celotnemu okolju.

Poskusite z iskrenostjo, poskusite z zdravim humorjem (ne cinizmom in ironijo)…poskusite s sprehodi v naravi, z obiskom fitnes centra, z dnevno relaksacijo (tajči, čigong, meditacijo…)…poskusite z uravnoteženo prehrano, 5imi obroki dnevno in s pitjem vsaj 2eh litrov VODE na dan…ja, če se ti zdi karkoli od našteta absurdno si nedvomno v kategoriji opisani na začetku.

»Vedno je pravi trenutek, da storimo pravo stvar.«

Ne si lagat »saj bom, samo to še naredim«, »saj bom, samo to škatlo še pokadim«, »saj bom, samo danes si še privoščim«…potrebna je disciplina in odločenost pri kateri je potrebno vztrajati, vztrajati, vztrajati…velikokrat se v procesu poslovimo od dotedanje družbe, najdemo nove ljudi, spoznamo novo življenjsko sfero…velikokrat se ne vrnemo v začarani krog upanja, da nam bo dal junkfood občutek zdrave sitosti (če meniš da jo daje, še nisi občutil zdrave sitosti), temveč uživamo v lastnem zdravju…velikokrat ostanemo aktivni in dajemu telesu možnost fizičnega razvoja…

In ja, včasih je težko, ker je potrebno precej sprememb, da spremenimo življenje na bolje, a na koncu vedno ugotovimo, da je bilo VREDNO.

Gre za tvoje življenje, za tvojo odločitev, za tvoje zdravje.

Ne živi črnobelo v odtenkih sivine, temveč vsak dan doživljaj nov spekter mavrice Življenja.

Love 2 all.

No comments: