Monday 19 March 2007

TI ali VI?

V življenju se verjamem da vsak slej kot prej znajde v situaciji, ko se vpraša ali sogovornika s katerim je v pogovoru nagovoriti s TI ali z VI.
Iz česa izhaja to "nesmiselno" vprašanje?
Vsekakor gre za družbeno pogojeno vprašanje, ki povezuje VI - kanje z izražanjem nekega spoštovanja do sogovornika, medtem ko TI - kanje kaže bolj na prijateljski odnos. Ampak ali je takšno diferenciranje resnično potrebno? Kdo pa pravi, da vsak ki nekoga VI-ka resnično spoštuje to osebo, oziroma ji želi s tem izkazati spoštovanje? Vsi vemo, da je ponekod možno prav v glasu človeka slišati, da VI-ka iz čistega družbenega pričakovanja. V resnici pa prezira osebo s katero govori.
Prav tako sem prepričan, da se bi vsi lahko tikali v kolikor, bi ohranjali zavedanje, da je potrebno ob vsakem pogovoru oceniti koliko spoštujemo svojega sogovornika. In izražanje tega spoštovanje ni potrebno da je izraženo z VI-kanjem. Mislim, da še veliko bolj resno sliko spoštovanja nekomu izkažeš, če ga nasloviš z TI in hkrati z vsebino svojega nagovora daš jasno vedeti koliko ga spoštuješ.
Torej to VI-kanje je velika izmišljotina družbe, ki očitno rabi nek izraz, ki jo sili v izražanje spoštovanja do drugih.
Iz svojih izkušenj lahko mirno rečem, da je TI-kanje veliko primernejše in učinkovitejše tudi v poslovnih pogovorih. Zakaj bi v bistvu želeli dajati občutek, da smo nekaj manj kot pa oseba ki jo VI-kamo. Izrazimo svoj enakovredni položaj s hkratnim spoštljivim odnosom.
Mogoče je res za koga to težko, saj ljudje povezujemo TI-kanje z "domačim" odnosom, kjer povemo tudi kakšno "kislo" zadevo, ki bi verjetno v poslovnih pogovorih povzročila odpor in nerazumevanje. Zato pa je potrebno nadzorovati kar govorimo. In če nam to uspe, ko nekoga VI-kamo, nam to nedvomno lahko tudi ob TI-kanju.