Tuesday 15 February 2011

Razumevanje življenjskih odločitev

Odločitve.

Sprejemamo jih vsak trenutek svojega življenja. Krojijo naše dojemanje sveta in krojijo okolje v katerem živimo z drugimi. Ne bom trdil, da krojijo življenja drugih, saj je za lastno življenje vsak odgovoren sam (od trenutka, ko se odloči sam sprejemati odločitve zase – torej ko odraste).

Velikokrat doživimo, da poskušamo (in ne samo mi, temveč tudi drugi) prejeti potrditev za lastno odločitev od nekoga drugega. Gre za situacijo, v kateri smo sprejeli odločitev, a ne razumemo Zakaj smo jo sprejeli. Mogoče se zdi še tako jasno »zakaj«, a dejstvo je, da vse kar človek ne razume poskuša razumeti preko dojemanja drugih. ;)

Odločitve, kot omenjeno, sprejemamo konstantno. Nekatere so podzavestne druge so zavestne. Razumevanje slednjih je to kar vodi k razvoju lastne osebnosti.

Nedvomno smo že videli (ali sami doživeli) situacije, kjer ljudje sprejemajo odločitve, ki jim znova in znova povzročajo gorje. A jih sprejemajo vedno znova in znova, včasih tudi navkljub nasprotovanju okolice. In ja, sprejemali jih bodo do trenutka, ko jih bodo razumeli. Gre za proces učenja.

Učenje je več kot samo zbiranje podatkov, je proces njihovega razumevanja. Razum v tej vlogi velikokrat odigra ključno vlogo, velikokrat pa imamo »zgolj« občutek, da nam sicer zadeve niso jasne, a jih kljub vsemu razumemo. Gre za odločitve, ki jih razum ne more ubesediti in so del podzavestne sfere odločanja.

Izraz »sprejemanje« odločitev je treba Razumeti. Pri lastnih odločitvah odraža trenutek, ko naredimo odločitev (pa naj nam je odločitev všeč ali ne). Pri tujih odločitvah pa pomeni trenutek, ko se strinjamo s tujo odločitvijo. Torej ji damo prav.

Dejansko pa za razumevanje tujih odločitev ni nujno njihovo sprejemanje. Ko dosežemo točko lastnega razvoja, ko tuje odločitve sicer ne odobravamo, a jih razumemo in iz tega stališča »sprejemamo«, potem je to velik korak naprej.

Tako da bodimo pozorni na odločitve katerih posledice oblikujejo nas same in okolje v katerem živimo. In zapomnimo si:

Bistvo življenja ni v sprejemanju (lastnih in/ali tujih) odločitev, temveč njihovo razumevanje.

Love 2 all.

No comments: