Tuesday 15 February 2011

It takes 2 to make a fire

Človeška razmerja so kompleksen pojav, ki se gradi na medsebojnem spoštovanju ter sprejemanju in dajanju samega sebe.

Zamislite si kako se dela ogenj na »indijanski« način. Imaš lok s tetivo, podlago za netivo, netivo in količek katerega vrtiš z gibanjem loka.

V razmerju partnerja držita vsak svoj konec loka in z gibanjem ustvarjate trenje Strasti, ki sčasoma zaneti plamen Ljubezni. A to uspe le ob pravilnem gibanju loka.

Če si zamislimo, da simboliziramo z odrivom loka od sebe, dejanje dajanja, in s potegom loka k sebi, dejanje jemanja.

V kolikor eden izmed partnerjev počne zgolj eno in drug zgolj drugo prihaja do nepravilnega trenja, ki sproži zgolj požar nerazumevanja in nezadovoljstva.

Velikokrat se najdejo zveze, kjer oba želita zgolj jemat, dajala bi pa bolj malo. To seveda ne funkcionira dolgo, saj z vlečenjem loka zgolj v svojo smer pride do vsega samo do ognja Ljubezni ne.

Prav tako, a bolj redko, najdemo zveze, kjer želita oba zgolj dajati, kar prav tako vodi zgolj v odrivanje loka od sebe in spet v neharmonično gibanje.

Poznamo pa tudi razmerja, kjer eden daje in jemlje, drugi pa se enostavno prepušča, ker ne verjame v vrednost samega sebe. Tako postane eden dominator in drugi lutka, ki s časoma postane utež drugemu in balast sam sebi.

Skrivnost je v pravi meri dajanja in prejemanja. Nesmiselno je dajati in biti nepripravljen prejemati in obratno.

Z dejanjem dajanja izkazujemo Ljubezen, z dejanjem sprejemanja izkazujemo Spoštovanje.

Ustvarja se občutek Enakovrednosti, občutek Simbioze, ki tvori harmonično valovanje, ki na koncu vedno zaneti ogenj Ljubezni, ki lahko gori Večno.

Da zanetimo plamen Ljubezni, je potrebno veliko vaje in gibanje loka mora biti neprekinjeno, zato bežna razmerja, ki premikajo lok zgolj ob potrebi, tvorijo zgolj vonj po zažganem in nič več. Prav tako razmerja, kjer se želi preveč naenkrat vodijo prej do zloma loka kot do zanetenja ognja.

Življenje je vedno ravnovesje med nasprotujočimi si silami, ki obstajajo zato, da predstavljajo protiutež nasprotnemu.

Tako da se zavedajte svojih dejanj, zavedajte se svojega partnerja, zavedajte se svoje in njegove vrednosti, zavedajte se dejstva, da le skupaj tvorita celoto. Kajti zavedanje je prvi pomemben korak k grajenju zdravega razmerja.

No comments: