Tuesday 15 February 2011

Dovolimo si biti več kot trenutno smo

Z leti postajamo ljudje vedno bolj ujetniki lastnih mentalnih vzorcev, ki jih ustvarimo skozi proces odraščanja. Sčasoma se zgodi, da si dejansko ustvarimo okolje, v katerem funkcionirajo naši ustaljeni vzorci razmišljanja. Vsaka nepričakovana življenjska situacija ponavadi sproži odpor. Govorim o NEpričakovanih, ki jih dejansko lahko poimenujem tudi neželjene.

Dejstvo ostaja, da si v življenje »prikličemo« vse sami s svojim delovanjem in mentalnim delovanjem (beri razmišljanjem). Veliko jih bo sedaj rekla »mah ja malo morgen«. Ok tudi taki obstajajo. ;)

V glavnem, bistvo ki ga želim tu predstavit je, da postane življenje z leti precej »leseno«, če si ne pustimo »otroške« svobode po raziskovanju, spoznavanju neznanega in risanju novih življenjskih poti.

Velikokrat se zavemo svojega ustaljenega razmišljanja, ki nas lahko v določeni situaciji ovira.

To je tako kot bi z motorjem vozili po motokros progi. Iz kroga v krog po isti sledi naredi pravo mentalno gaz, ki ne dopušča veliko odstopanj v načinu delovanja. Velikokrat na silo probamo »zapeljati« iz ustaljene poti in velikokrat se zgodi, da pademo in se polomimo.

Pomembno je, da se iz vsakega padca naučimo na kak način nove poti ne iskat. Najpomembnejše pa je, da nikoli ne odnehamo.

Sčasoma vedno najdemo pot iz lastne ujetosti in svoboda, ki jo ob tem občutimo naj nam postane tako pomembna, da se ne bomo več pustili ujeti v ustaljene vzorce razmišljanja.

Koristno je imeti življenjska spoznanja, kako funkcionirati v določeni situaciji. Nesmiselno bi bilo govoriti, da je vse naučeno v prihodnje neuporabno. Pomembno je samo pustiti si svobodo odkrivanja novih poti, ki vodijo čez življenjske situacije. Velikokrat namreč odkrijemo nove razsežnosti življenja in si tako sami sebi odpremo nove možnosti za osebno rast.

In prav odkrivanje novih življenjskih razsežnosti in hoditi po poti, ki nam je s vsakim narejenim korakom nova, je bistvo človeškega obstoja. Raznolikost, ki jo s tem odkrivamo, nas ločuje od živali in strojev, ki delujejo zgolj nagonsko oz. programirano. Sposobnost sprotnega učenja je nekaj kar nam je dano v dar. Nikar ga ne omejimo z že naučenim. Raje si dovolimo postati več kot trenutno smo.

Love 2 all.

No comments: