Sunday 27 February 2011

Dojemajmo življenje kot zgodbo skozi naše oči

Ljudje smo podvrženi interpretiranju dogodkov, stanj in razpoloženj življenja. Največja utvara, ki si jo s tem delamo je, da verjamemo v zgodbo (kot edino in absolutno resnico), ki nam jo napletejo naši možgani. Ta čudovit, vedno učeč organ je podvržen vplivom človeške psihe, ki jo večina ne jemlje v zakup pri interpretaciji naštetega. In sposobnost lastnega dodajanja »dejstev« za zapolnitev manjkajočih delov zgodbe, je drugo zavajajoče orožje.

Verjamem, da se je vsak že znašel v situaciji, ko je za razumevanje uporabil izkušnje iz preteklosti in s tem povozil možnost drugačnega spoznavanja sedanjosti. Spomini preteklosti so odraz takratne realnosti (ki je seveda ironično tudi odsev razumske razlage) in zato sodijo tja od koder prihajajo. Ne rečem, da spomini in izkušnje ne nudijo orodij za hitrejše in uspešnejše reševanje življenjskih situacij - dokler se zavedamo, da nobena situacija ni identična drugi in da z uporabo izkušenj zgolj preskakujemo ovire (vprašanje je samo ali jih ne preskakujemo predramatično oz. jih razbijamo brez dodatnega učenja).

Dejstvo je, da je že »nekje« zapisano da »vem, da nič ne vem«. Za razumskega človeka absurdna izjava, za zavedajoče človeka življenjska resnica.

Velikokrat sami ne najdemo besed za opis lastnega doživljanja in smo nesrečni ali celo jezni, da drugi ne razumejo kaj se z nami dogaja. In prav ironično je prepričanje, da lahko razumemo kakršnokoli dogajanje v življenju drugih. Lahko si zgolj predstavljamo. Pomeni, da si ustvarimo lastno sliko. Ta slika je naša in če nam ni všeč jo lahko vedno spremenimo. To je moč lastne interpretacije. Kriviti druge za naše dojemanje življenja je absurdno. Seveda praktično za tiste, ki rabijo krivca, a ko s prstom kažemo na druge, trije (prsti) kažejo na nas (subtilno orodje višje sile za dojemanje lastne vrednosti (krivde)).

In ja, resnica je, bila, in vedno bo, da smo sami kreatorji lastnega življenja.

Tako da dojemajmo življenje kot zgodbo skozi naše oči in razumimo, da nihče nima identične. Tako bomo lažje shajali z drugimi in s seboj.

Love 2 all.

No comments: